3 februari 2023
- Rob van Oord

Wiskunde bij de les – 12 – Valentijn

Het is weer bijna 14 februari. Tijd om met de klas weer eens iets leuks te gaan doen.
Op internet lees ik 210 knutselideeën over Valentijn. In blog 6 schreef ik hoe je bijvoorbeeld Valentijn harten kunt vlechten. Een ook hoe je met twee tegengesteld gedraaide Möbiusbanden, dwars op elkaar geplakt twee in elkaar verstrengelde harten kunt maken.
Maar je zou ook koekjes kunnen bakken in de vorm van hartjes of een doolhof maken. Zie bijvoorbeeld figuur 1 en figuur 2. Met de lagere klassen kun je oefenen in hoeken tekenen met een POP-ART hart. Daarvoor teken je eerst een vierkant op zijn punt en op de bovenste twee zijden een halve cirkel. Verdeel een van de cirkelbogen in 16 gelijke hoeken. Verdeel de tegenoverliggende zijde van het vierkant (rechtsonder) in 16 gelijke stukken. Verbind de punten op de cirkelboog met de wijzers van de klok mee met de punten op de zijde van het vierkant. Daarna om en om inkleuren. Zie figuur 3. Je kunt dit op de andere kant herhalen, eventueel inkleuren met een andere kleur.

Je kunt ook een 3D wenskaart maken zoals in figuur 4. Kopieer de figuur op dikker papier. Snijd alle doorgetrokken lijnen door. Rits de stippellijnen met een scherp voorwerp. De streeplijntjes – – – worden dalvouwen en de puntlijntjes …. worden bergvouwen, dus die komen naar voren. Daarna kun je de hele figuur doorvouwen totdat hij plat ligt. Met een dekblad op de achterkant maak je de wenskaart compleet. In een envelop en posten maar.

Hebben je leerlingen verrassende werkstukken gemaakt en mag je die met ons delen? Stuur dan een mail naar mij.
De meest originele kan een idee zijn voor een volgende blog. robvanoord@tiscali.nl

Veel plezier met Valentijn.
Rob van Oord

figuur 1: koekjes bakken
figuur 2: doolhof
figuur 3: POP-Art
figuur 4: 3D Wenskaart

Volgende blog: Wiskunde bij de les – 13 – Betekenisvolle algebra
Vorige blog: Wiskunde bij de les – 11 – Stelling van Pythagoras
Volgende Valentijn blog 2024: Wiskunde bij de les – 24 – Valentijn
Vorige Valentijn blog 2022: Wiskunde bij de les – 6 – Vliegers en Valentijn
Index: Wiskunde bij de les – Index