22 februari 2022
- Henk Hietbrink

GeoGebra in het klaslokaal: de afgeleide van \(e\) en \(ln\)

Vorig jaar december is een enquête uitgegaan naar het gebruik van GeoGebra in het klaslokaal. Meer dan 200 mensen hebben daar op gereageerd (zie Uitkomsten Enquête GeoGebra). Een van de vragen was welke GeoGebra creatie een groot succes is in het klaslokaal. Daar kwamen leuke reacties op. Iedere week wordt een inzending besproken.

Willem Hoekstra deelde een animatie over de afgeleide van \(g(x)=e^x\) en \(f(x)=ln(x)\). Deze animatie staat hier op geogebra.org. De animatie gaat in een paar stappen en is voor leerlingen goed te volgen. Stapje vooruit als je het begrepen hebt, stapje terug als je even iets hebt gemist. Stapjes maak je met keuzevakjes en die staan voor booleans. Bij de geavanceerde eigenschappen van een object kun je aangeven of dat object conditioneel zichtbaar moet zijn. De grafiek van \(f(x)=ln(x)\) zie je dus pas als je het vinkje bij Spiegeling zet.

Een andere geavanceerde eigenschap is de optie “selectie toestaan”. Een animatie wordt veel rustiger wanneer je zoveel mogelijk objecten niet selecteerbaar maakt en de tooltip uit zet. De animatie reageert dan alleen op de objecten die wel aangeklikt of verplaatst mogen worden.

De applet is eenvoudig vormgegeven en doordoor heel overzichtelijk. Mooi gedaan is de opmaak van het differentiaalquotiënt. GeoGebra biedt faciliteiten om tekst wiskundig op te maken. Wie Latex kent, is in het voordeel, maar door naar voorbeelden te zoeken, kom je er ook.

Willem heeft voor wiskunde B en wiskunde D nog meer applets vrijgegeven. Klik hier voor een overzicht.

Volgende blog:
Duimpjes en Uiltjes