3 november 2021
- Hester Vogels

Videoproject Succesformules in beeld

Toepassingen van de wiskunde hebben mij altijd enorm geboeid: hoe wordt wiskunde succesvol gebruikt in het bedrijfsleven en in de maatschappij? Ik weet dat wiskunde van onschatbare waarde is voor bijna alle bedrijven en organisaties, maar mijn leerlingen uitgebreid daarover vertellen kan ik niet. Ik ben immers wiskundeleraar geworden en geen wiskundige in zo’n organisatie. Ik wist van het bestaan van het boekje Succesformules van Platform Wiskunde, geschreven door Ionica Smeets en Bennie Mols. Een prachtig boekje, maar voor mij niet direct te gebruiken in mijn les.

Zo ontstond het idee om zelf iets soortgelijks te ontwikkelen, maar dan in de vorm van video’s. Korte video’s waarin iemand die wiskunde gebruikt in zijn werk aan het woord is, met een directe koppeling naar een stukje schoolwiskunde, zodat leraren de video kunnen gebruiken in hun les. Platform Wiskunde was enthousiast over dit idee en zo ontstond de mogelijkheid om de video’s te gaan maken, waar ik heel erg blij van werd! In deze blog wil ik jullie een kijkje achter de schermen geven bij dit project.

We zijn als volgt te werk gegaan: ik zoek contact met bedrijven/organisaties, brainstorm met hen over een onderwerp en schrijf een script. Super is dat Irene Driessen, een ervaren videomaker, het camera- en editwerk op zich neemt. Samen zijn we aanwezig bij de filmdag en zorgen we dat er mooie beelden opgenomen worden. Irene duikt het ruwe materiaal in en maakt daar een vlotte video van.

De eerste video hebben we opgenomen bij KLM, met Brenda van Zalinge. Ze vertelt hoe stelsels lineaire vergelijkingen gebruikt worden bij het bepalen van ticketprijzen. We vinden het een hele toffe eerste video geworden, hier kun je die bekijken.

 

De KLM video is tot nu toe de enige die online staat, maar ondertussen zijn er nog twee video’s opgenomen waarvan Irene met de edit bezig is, waar ik jullie alvast het volgende over kan vertellen.

Voor de tweede video kozen we voor een onderwerp dat vooral in de onderbouw havo/vwo en het vmbo behandeld wordt: de stelling van Pythagoras. De video’s willen we namelijk laten aansluiten bij verschillende leerjaren en niveau’s. We gingen op bezoek bij Christiaan van der Laan, die klusbedrijf Het Kompas heeft in Friesland. Hij gebruikt de stelling van Pythagoras om rechte hoeken te maken bij het bouwen van een schuur. Op deze foto zie je hem in actie met houten paaltjes en een stuk touw, de “3-4-5-steek” in de praktijk!

Ook hebben we een video opgenomen met René Bos van Eneco, over hoe logaritmische functies gebruikt worden bij het bepalen van de hoeveelheid energie die windturbines opleveren op verschillende hoogten. De opnames op het windpark in Vianen waren super om te doen, we hadden geluk met het weer en de windturbines vormden een prachtige achtergrond voor zijn verhaal.

De contacten met volgende bedrijven zijn alweer gelegd, dus er komen nog meer video’s aan. Eind dit schooljaar hopen we een mooie verzameling te hebben, waarmee we de promotie onder wiskundeleraren echt gaan starten. Maar bij deze zijn jullie al een beetje op de hoogte van wat er komen gaat. We gaan bij de video’s ook stukjes lesmateriaal ontwikkelen, zodat je leerlingen na het bekijken van de video aan de slag kunt zetten met een opgave die bij de video past.

Zelf heb ik er onwijs veel zin in om dit in mijn les te gaan gebruiken, de reacties van leerlingen op de KLM video zijn al heel enthousiast. Ik hoop dat jullie net zo blij worden van dit project, ik hou jullie via deze blogs op de hoogte! En via het YouTube-kanaal van Platform Wiskunde ben je als eerste op de hoogte bij het verschijnen van een nieuwe video.