23 oktober 2021
- Heleen van der Ree

Een dag uit het leven van de NVvW-beleidsmedewerker

Wat doet een NVvW-beleidsmedewerker, die vraag krijg ik en paar keer per week en eerlijk gezegd is het antwoord op deze vraag iedere keer anders. Soms is het antwoord lang, soms een paar zinnen. Het ligt aan mijn humeur, maar ook aan de interesse die de vraagsteller laat blijken. Deze beleidsmedewerker vindt dat ze de leukste baan van Nederland heeft, dus daar vertel ik graag over. Ik ben benieuwd of jij, na het lezen van dit blog ook die indruk hebt. Vooropgesteld: ik hou van afwisseling in mijn werk, en ik ben niet zo goed in plannen, dat zal verderop wel blijken.

Woensdag 6 oktober
Gisteravond is het laat geworden, we hadden een bijeenkomst met het Wereldwiskunde Fonds, eindelijk weer eens fysiek bij elkaar, dan is het gezellig. En ik moest nog terugrijden naar Friesland, dus was uiteindelijk pas om 11 uur thuis. Vandaag sta ik dus wat later op.
Om 5 voor 10 loop ik met mijn kop koffie naar mijn kantoor, het NVvW-hoofdkantoor: een blokhut in het mooie dorp Eernewoude in Friesland. De gordijnen open, gelukkig staat de verwarming al aan, dus ik kan meteen beginnen. Met overleg met ongeveer 15 partijen uit het onderwijs: Corona en NPO-overleg met het ministerie van OCW, ik neem deel namens de FvOv. Het overleg gaat het eerste half uur over corona, een ambtenaar neemt ons mee in de cijfers. Het wordt duidelijk dat steeds minder scholen hele klassen naar huis sturen en dat het met de besmettingen op de scholen volgens het RIVM meevalt. Het tweede half uur van het overleg is voor het NPO (Nationaal Programma Onderwijs). OCW geeft gaan dat ze bezig zijn met een onderzoek onder scholen over de interventie plannen. Veel van de extra middelen gaan naar personeel, maar de zorg is wel dat dit personeel moeilijk te vinden is door de krapte op de arbeidsmarkt.
Na precies een uur zit dit overleg erop. Over 2 weken het vervolg.

Ik plan aan het begin van mijn werkdag altijd een uur voor mail. Omdat ik gisteren met de auto naar Utrecht ben gereden heb ik veel achterstallige mail. Er staan 73 mailtjes op me te wachten. Een van de mailtjes is een nieuw NVvW-lid, dat is mooi! Een flink aantal aanmeldingen voor de jaarvergadering/studiedag, die kunnen weg, want ik kan later een download maken uit het systeem. De mailtjes zijn een notificatie waar ik verder niet veel mee hoef te doen. Dan een mailtje van een oud-bestuurslid. Die stuurt me na iedere nieuwsbrief een mailtje, echt zó lief! Ik typ snel een antwoord en ga verder. Een mailtje van de ledenadministratie, over een lid die vorig jaar niet betaald had en toch lid wil blijven, dit los ik snel op. En verder. Om 11 uur is de grootste berg van de mail weggewerkt en is het tijd voor koffie.

Die maak ik en om 11:15 zit ik weer achter m’n pc. Eerst maar even met het Ichthus College bellen. We moeten nog afspraken maken over de jaarvergadering/studiedag. Er is een nieuwe conciërge bij het Ichthus en die wil zeker weten dat hij alles juist in de papieren heeft staan. We lopen de dag nog even door en ik noteer wat we de standhouders voor instructies moeten sturen. Na het gesprek mail ik de marktmeester de instructies door en kan ik verder met andere dingen.
Ik verwerk nog wat laatste mails en ga dan lunchen. Het voordeel van thuiswerken met een man die gepensioneerd is: we lunchen bijna iedere dag gezamenlijk.

Om 12:45 uur zit ik weer achter m’n bureau. We hebben vanmiddag vergadering met het DB van de NVvW en ik wil die vergadering goed voorbereiden. Uiteraard staat de jaarvergadering op de agenda. Ik schrijf voor mezelf even wat aandachtspunten op:
– de jaarvergadering: afspraken met het Ichthus College en controle bij de deur
– wat speelt er rond bevoegdheden; dit moet een keer op de agenda van het bestuur
– hoe werd onze opzegging bij Platform VVVO ontvangen en wat zijn de plannen van het platform
– wie mogen er aanvragen voor het projectenfonds doen
– vorderingen van de nieuwe website

Na de voorbereiding heb ik nog tijd over, ik kan wel een stuk van de nieuwe website vullen. Ik ben nog bezig met de pagina’s van het Wereldwiskunde Fonds, dat is echt veel! Ik zou zeggen: als je er nog nooit geweest bent, ga dan eens kijken op de pagina’s van het Wereldwiskunde Fonds. En dan is het half 3, ik ga even een rondje met de hond wandelen, altijd leuk, het is best lekker weer en ik woon tenslotte in een natuurgebied.
Om 3 uur precies start het DB-overleg. Het is prettig om iedere maand te overleggen met het DB, dat geeft richting aan mijn werk en ik weet weer wat mijn bestuur belangrijk vindt en waar ik achteraan moet gaan. Met 5 actiepunten verdwijn ik klokslag 5 uur uit de vergadering, want ik wil graag naar een bijeenkomst van Dorpsbelang Eernewoude. Dit gaat over een nieuw wandelpad in de omgeving.

Na het eten staan nog 2 online overleggen gepland. De eerste is met de werkgroep Vrouwen & Wiskunde. Dit is vergader technisch de meest efficiënte werkgroep die we hebben. De vergaderingen gaan altijd binnen een half uur en we maken duidelijke afspraken. Er komt een reeks artikelen in Euclides over vrouwen in de wiskunde. Het is jammer dat een werkgroep als deze nog steeds nodig is, maar genderneutraliteit is in het onderwijs zeker geen vanzelfsprekendheid. Onbewust wordt het verschil tussen jongens en meisjes om ons heen benadrukt. Daarom blijft de werkgroep haar best doen om wiskundedocenten bewust te laten worden van deze verschillen. De vergadering duurt tot half 8, waarna ik zelfs nog even tijd heb voor een kop koffie op de bank, want de werkgroep Welkom vergadert vanaf 8 uur.

Ook de werkgroep Welkom is een actieve club mensen. We zijn deze vergadering met 6 mensen, waarvan 2 uit het project Docentvluchteling voor de Klas (DVDK). We nemen nog een keer door wat het verschil is tussen de werkgroep Welkom en het project DVDK. Dit project is een samenwerkingsverband met Vluchtelingenwerk Nederland en we proberen om Turkse vluchtelingen die in Turkije een baan als wiskundedocent hadden, in Nederland weer aan de slag te krijgen in het wiskundeonderwijs.
De werkgroep Welkom probeert wiskundeleraren en scholen te wijzen op de voordelen van het in dienst nemen van een statushouder met een lesbevoegdheid. De diversiteit in je school wordt vergroot en je geeft deze leraren meer kansen in Nederland. De werkgroep praat over de komende jaarvergadering/studiedag en we besluiten met een voorlichtingsstand op de markt te gaan staan. We denken na over promotiemateriaal en de bezetting van de stand.

En dan is het 9 uur en is het tijd voor ontspanning.
Kijk voor alle NVvW-werkgroepen op de website.