28 januari 2022
-

Diagnostische vragen

Wie wel eens wat van Craig Barton heeft gelezen komt er niet onderuit: diagnostische meerkeuzevragen kunnen je lessen verrijken.

Of het nu gaat om een diagnostische vraag die je tijdens de instructie (of ophalen van voorkennis) gebruikt om een bekende misvatting op te sporen of een setje vragen waar leerlingen mee kunnen oefenen, een goede set vragen is eigenlijk onmisbaar.
Het liefst zou je per onderdeel of theorieblok uit je methode een aantal vragen paraat hebben. Op de website www.diagnosticquestions.com zijn er heel veel te vinden. Echter deze zijn Engelstalig, gebaseerd op het wiskunde curriculum in Engeland en van wisselende kwaliteit als je niet alleen naar de vragen kijkt die geredigeerd zijn.
Wij, Anita, Johan en Jörgen, hebben het idee opgevat om samen diagnostische vragen te gaan maken met elkaar. We komen komende tijd 1 x per maand online bij elkaar om dan in ongeveer anderhalf uur een aantal vragen te ontwerpen/ vertalen die we de komende weken kunnen gebruiken in onze lessen.
We zouden het leuk vinden om dit met een aantal van jullie op te pakken. We mikken op een groepje voor de onderbouw van het vmbo, een groepje voor de bovenbouw van het vmbo, en een groepje voor de onderbouw van havo/vwo.
Als het na verloop van tijd weer mag willen we ook een keer fysiek bij elkaar komen.

Uiteindelijk zou het mooi zijn als we een mooie verzameling kunnen aanleggen die voor iedere docent te gebruiken is, onafhankelijk van welke methode je gebruikt op je school.
Lijk het je leuk om mee te doen, meld je dan aan via dit mailadres: j.vanremoortere@nvvw.nl
De eerste online bijeenkomst staat gepland woensdag 16 februari van 19:00 uur tot 20:30 uur.

Even kort over wie we zijn:
Anita Smit is docent wiskunde aan het Groene Lyceum van Aeres (V)MBO Almere. Het Groene Lyceum is een 6-jarige opleiding gericht op doorstroom naar het hbo. Binnen het HGL behalen leerlingen zowel een vmbo gl/tl diploma als een mbo-4 diploma. Anita geeft les aan leerjaar 1 t/m 6. In 2014 stapte zij over vanuit de rijksoverheid naar het onderwijs.

Johan Leurgans is docent wiskunde op het Driestar College in Gouda. Hij geeft daar les aan alle leerjaren van vmbo-gl/tl. In 2017 stapte hij over vanuit het bedrijfsleven naar het onderwijs.

Jörgen van Remoortere is docent wiskunde op het Alkwin Kollege in Uithoorn. Hij heeft 10 jaar lesgegeven aan vmbo-tl klassen en de laatste drie jaar voornamelijk onderbouw havo/vwo. Daarnaast is hij bestuurslid van de NVvW en geeft hij trainingen rondom wiskundedidactiek en formatief handelen.