8 november 2021
- Redactie

Maximale score voor zesdeklasser bij Nederlandse Wiskunde Olympiade

Zesdeklasser Casper Madlener (16) uit Hoofddorp heeft de Nederlandse Wiskunde Olympiade gewonnen met een perfecte score voor alle drie de rondes. Bij de feestelijke prijsuitreiking op 12 november zal hij samen met de veertien andere prijswinnaars gehuldigd worden. Naast Casper mogen daar ook vijfdeklasser Hylke Hoogeveen (16) uit Odijk en vierdeklasser Allie Zong (15) uit Veldhoven de eerste prijs in hun categorie in ontvangst nemen.

De drie winnaars behoorden alle drie al bij eerdere edities tot de prijswinnaars. Hylke eindigde vorig jaar ook al als eerste, toen in de categorie klas 4 en lager. Daarnaast vielen Hylke en Allie afgelopen schooljaar in de prijzen bij internationale wedstrijden waar Nederland aan deelneemt: Allie won een bronzen medaille bij de European Girls’ Mathematical Olympiad en Hylke een bronzen medaille bij de Internationale Wiskunde Olympiade. Van november tot en met juni zullen de drie winnaars, samen met de twaalf andere prijswinnaars en nog veertien andere veelbelovende deelnemers aan de finale, opnieuw een uitdagend trainingsprogramma volgen om zich voor te bereiden op deze wedstrijden.

Het trainingsprogramma bestaat uit maandelijkse trainingsdagen en -weekenden, waar – naast veel trainingssessies – ook enkele selectietoetsen op het programma staan. Uit deze nationale selectie zullen tien leerlingen worden gekozen om Nederland te vertegenwoordigen op de Benelux Wiskunde Olympiade, die in de lente in Mechelen, België zal worden gehouden. Daarnaast zal in april een team van vier meisjes afreizen naar de European Girls’ Mathematical Olympiad in Eger, Hongarije. In juli wacht in Noorwegen nog de Internationale Wiskunde Olympiade, de meest prestigieuze wiskundewedstrijd voor scholieren, waar zes trainingsdeelnemers de nationale eer mogen hooghouden.

Voor vierde- en vijfdeklassers die niet uitgenodigd zijn voor de selectie, maar met wat extra oefening volgend jaar wel de trainingsgroep zouden kunnen halen, wordt sinds enkele jaren ook het zogenaamde beloftenprogramma georganiseerd. Dit programma is minder intensief dan het trainingsprogramma van de selectie, maar ook hier komen handige nieuwe strategieën aan bod die kunnen helpen om lastige olympiadeopgaven op te lossen. Dit jaar zijn achttien vijfdeklassers en achttien deelnemers uit klas 4 en lager uitgenodigd voor het beloftenprogramma.

Algemeen
De Nederlandse Wiskundeolympiade is een wiskundewedstrijd voor scholieren. De leuke en uitdagende opgaven, waarvoor zeker in de eerste twee rondes weinig voorkennis nodig is, testen de creativiteit en het wiskundig inzicht van de deelnemers. De wedstrijd bestaat uit drie rondes. In januari 2021, tijdens de lockdown, deden 3399 scholieren van 229 verschillende scholen uit heel Nederland mee aan de eerste ronde. Van iedere categorie (klas 6, klas 5 en klas 4 en lager) werden de beste deelnemers uitgenodigd voor de tweede ronde. Aan deze ronde, die vanwege de sluiting van de universiteiten dit jaar ook op de scholen plaatsvond, deden op 12 maart 2021 in totaal 722 leerlingen mee.

Finale
Aan de finale, die op 17 september 2021 werd georganiseerd op de Technische Universiteit Eindhoven, deden 136 leerlingen mee. Zij kregen vijf open opdrachten, aangepast aan hun categorie, die elk maximaal tien punten konden opleveren. In totaal kregen de leerlingen drie uur de tijd om de opgaven op te lossen. Bij een gelijke score in de finale bepaalde de tweede ronde de einduitslag. Naast de drie winnaars van elke categorie, krijgen ook de nummers 2 tot en met 5 een prijs. Een overzicht van de vijftien prijswinnaars kunt u hieronder vinden. De prijzen, bestaande uit een geldprijs en een extra cadeau, worden beschikbaar gesteld door de Nederlandse Vereniging van Wiskundeleraren en Transtrend BV. De prijswinnaars en natuurlijk ook hun wiskundedocenten mogen erg trots zijn op deze fantastische resultaten!

De Nederlandse Wiskunde Olympiade wordt georganiseerd in samenwerking met de Technische Universiteit Eindhoven, Universiteit Leiden, Transtrend, ORTEC, Rabobank, Optiver en wordt mede mogelijk gemaakt door het Ministerie van OCW, Outreach Beta, ABN AMRO, Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), De Nederlandsche Bank (DNB), Noordhoff, Cito Instituut voor Toetsontwikkeling, Freudenthal Instituut en de NVvW.

Einduitslag Nederlandse Wiskunde Olympiade 2021:

Categorie klas 6
1 Casper Madlener Hoofddorp, Leo Kannercollege, Leiden
2 Kees den Tex, Naarden Gem. Gymnasium, Hilversum
3 Lars Pos, Groningen, Stadslyceum, Groningen
4 Rikkie Gieler, Landsmeer, Spinoza Lyceum, Amsterdam
5 Jelle Bloemendaal, Hooglanderveen, Corlaer College, Nijkerk

Categorie klas 5
1 Hylke Hoogeveen Odijk, Openbaar Lyceum, Zeist
2 Lance Bakker, Hoofddorp, Katholieke SG, Hoofddorp
3 Jeroen Schrader, Dronten, Van der Capellen SG, Zwolle
4 Daniël van Westreenen, Delft, Stanislascollege, Delft
5 Mads Kok De Meern, Utrechts Stedelijk Gymnasium

Categorie klas 4 en lager
1 Allie Zong Veldhove, 4 vwo, Lorentz Casimir Lyceum, Eindhoven
2 Meck Verhoogt Utrecht, 4 vwo, Gerrit Rietveld College, Utrecht
3 Michiel van der Luit Zwijndrecht, 4 vwo, Develstein College, Zwijndrecht
4 Felix Hamoen Utrecht, 4 vwo, Leidsche Rijn College, Utrecht
5 Yanniek Nitescu Eindhoven, 4 vwo, Christiaan Huygens College, Eindhoven